Sosiale medier – hvorfor markedsføre her?

«Tell me and I will forget; show me and I may remember; involve me and I will understand.»

Dette er et relativt kjent uttrykk som finnes i mange ulike varianter. Det har blitt linket til Confucius, en kinesisk filosof som døde 479BC. Selv om dette er lenge siden, er dette sitatet veldig relevant innen markedsføring den dag idag. Sitatet sikter til at den mest effektive formen for læring kommer gjennom «involvement», altså å være involvert, eller å delta.

Confucius-web
Statue av Confucius, hentet fra http://lisiming.com/2012/07/ca2-2-autobiography-of-confucius/

Selv om det ikke nødvendigvis føles slik, er sosiale medier et ganske nytt fenomen. Det er ikke før de siste årene at bedrifter at begynt å ta sosiale medier seriøst som en mulig markedsføringsarena, og enda er det mange bedrifter som ikke har fått opp øynene. Men hva er det som gjør sosiale medier til en så effektiv arena å markedsføre seg på? Det er nettopp på grunn av muligheten for deltagelse, eller participation på engelsk.

Deltagelse: den femte P?

Mange har gått langt i å påpeke hvor viktig deltagelse kan være for en bedrift. Deltagelse har til og med blitt lansert som et mulig tilskudd til markedsmiksene. Sosiale medier har gjort det mulig for kundene og bli mer involvert i bedriftene som har en tilstedeværelse her. I motsetning til tradisjonell markedsføring som fokuserer på å «dytte» budskap ned i halsen på deg, åpner markedsføring i sosiale medier for deltagelse fra kundene. Man kan ikke rope til en tv å forvente at bedriften skal plukke opp hva du sier, men i sosiale medier kan man bli hørt. Kommunikasjon mellom bedrift og kunder er mye enklere. Her kan alle snakke med hverandre, å komme med innspill som ros/ris, diskusjoner osv. Veggene mellom bedrift og kunde er blitt mindre, og dermed kan bedriftene, gjennom sosial lytting, plukke opp på meninger, ønsker og behov som er viktige for bedriften. I tillegg kan kundene bli mer involvert i hva bedriften foretar seg, står for, hvilke produkter de har, hva andre tenker om de osv. Markedsføring i sosiale medier kan slå begge veier, men hvis dette blir gjort riktig, er det et kraftig verktøy som kan brukes til å dele brand messaging. Deltakelse fra kundene er viktig for verdiskapning mellom kunde og bedrift, og bidrar til å øke engasjement, interesse, kunnskap om bedriften og lojalitet blant kundene.

sas-facebook
SAS på Facebook, hentet fra https://nrkbeta.no/2010/04/19/aske-og-sosiale-medier/

Referanser/kilder

Boka Social Media Marketing, Tracy L. Tuten & Micheal R. Solomon.

Boka The Advertising Effect: How to Change Behaviour, Adam Ferrier & Jennifer Flemming.

https://en.wikipedia.org/wiki/Confucius

En kommentar om “Sosiale medier – hvorfor markedsføre her?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s